Oct 8, 2010

RANGKUMAN PERJALANAN UNIT SAMBUTAN MAHASISWA BARU (USMB) DPM MAQAZ SHOUBRA

0 comments

MAHASISWA BARU SELAMAT SAMPAI

Pada 18 Ogos lalu, pihak USMB (MAQAZ) Shoubra telah menerima  kehadiran rombongan mahasiswa baru Maahad Qiraat Al-Azhar Shoubra. Kehadiran rombongan dari Maahad Tahfiz Al-Quran wal Qiraat Pulai Chondong seramai 26 orang termasuk dua orang guru pengiring  ini telah disambut oleh pihak USMB PMRAM cawangan Kelantan dengan kerjasama USMB PMRAM cawangan Shoubra. Turut hadir ialah badan pengurus PMRAM Ustaz Mohd Farkhan bin Md Zain selaku Naib Presiden III merangkap Ketua Lajnah Kebajikan dan Kemanusiaan.

Rombongan seterusnya yang tiba ialah pada 14 September 2010. Seramai 12 orang mahasiswa baru termasuk guru pengiring dari Maahad Qiraat Al-Azhar Amal Aimy dan Ihsaniah. Pihak USMB Shoubra seterusnya menyambut kedatangan seorang mahasiswa dari Maahad Tahfiz Klang pada 15 September 2010.

16 September 2010 menyaksikan kehadiran  seramai 55 orang mahasiswa baru dari Seketariat Menyambung Pelajaran Pelajaran ke Universiti Tempatan dan Timur Tengah (SMUTEM) Darul Quran  termasuk guru pengiring tiba. Turut hadir Badan Pengurus PMRAM, Ustaz Firdaus Noh serta Ustaz Ahmad Huzaifah bin Fauzi.

Rombongan yang terakhir tiba ialah rombongan Majlis Agama Islam Selangor pada 20 September 2010 seramai enam orang.

HARI TAKLIMAT DAN SILATURRAHIM 2010 (HTS ‘10) MERAPATKAN UKHUWAH PESERTAKAHERAH 21 OKTOBER – Bertempat di Mukhayyam Da`im, Hayyu Sadis berlangsungnya program Hari Taklimat dan Silaturrahim 2010 (HTS ‘10) di bawah anjuran Unit Sambutan Mahasiswa Baru PMRAM cawangan Shoubra.
Program yang telah dirasmikan oleh Badan Pengurus angkat DPM (MAQAZ) Shoubra, Saudara Muhammad AlHidayat bin Khalid ini telah menyaksiakan kehadiran seramai 96 orang mahasiswa baru Maahad Qiraat Shoubra.

Dengan tema ‘Bersama Mengeratkan Silaturrahim’ peserta HTS ’10 telah disajikan dengan pelbagai pengisian berguna bagi menempuh kehidupan mahasiswa Islam di Mesir. Slot Pengalaman dan Motivasi, Taklimat Pengajian dan Kesihatan, Pengenalan Sejarah Al-Azhar  antara input berguna yang diperolehi peserta sepanjang berkampung selama 2 hari 2 malam di Mukhyyam Daim.

Berlangsung dalam suasana santai, HTS ’10 menjadi medan mahasiswa baru untuk mengenali saf kepimpinan PMRAM cawangan Shoubra dengan lebih dekat di samping dapat memupuk ukhuwah Islamiyah di kalangan peserta.

Saf kepimpinan DPM (MAQAZ) Shoubra merakamkan jutaan terima kasih kepada seluruh pihak yang menjayakan Hari Taklimat dan Siltaurrahim 2010.

PELANCARAN MUZAKARAH BERKELOMPOK, SERAMBI & DISKUSI KITAB BERJALAN LANCAR

SHOUBRA 30 SEPTEMBER -  Pihak Dewan Perwakilan Mahasiswa (MAQAZ) Shoubra telah menganjurkan program Majlis Pelancaran Muzakarah Berkelompok dan Serambi serta Diskusi Kitab Ukhuwwah Islamiyyah bertempat di Dewan Ibnu Jazari, Markaz DPM (MAQAZ) Shoubra.

Majlis dimulakan dengan ucapan aluan Pengerusi Dewan Perwakilan Mahasiswa (MAQAZ) Shoubra Saudara Ahmad `Afif Zuhdi bin Ahmad Zaki. Majlis diteruskan dengan ucapan perasmian oleh Saudara Mohd  Adlan bin Mokhtaruddin, Ketua Lajnah Dakwah dan Pembangunan Insan PMRAM.

Hadirin seterusnya di dengan mendengar kupasan kitab Ukhuwwah Islamiyyah yang menampilkan oleh Saudara Hasan Basri, mantan Ketua Badan Dakwah, Majlis Kebajikan Keluarga Kedah (MKKK).

Majlis diakhiri dengan taklimat pembahagian Muzakarah Berkelompok dan Serambi serta jamuan ringkas.

Comments

0 comments to "RANGKUMAN PERJALANAN UNIT SAMBUTAN MAHASISWA BARU (USMB) DPM MAQAZ SHOUBRA"

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

MAKLUMAN

Blog rasmi Dewan Perwakilan Mahasiswa DPM [MAQAZ] Shoubra ini di bawah selenggaraan Unit Penerangan & Penerbitan (UPP). Ianya bertujuan untuk memudahkan pemberitahuan maklumat setiap aktiviti-aktiviti kepada ahli-ahli DPMMS. AJKT DPM [MAQAZ] Shoubra sangat berbesar hati dan mengalu-alukan sebarang teguran, cadangan dan kritikan yang membina dari sahabat-sahabat sekalian..Sila hantarkan cadangan anda ke e-mail @ YM rasmi DPM [MAQAZ] Shoubra : mymaqaz@yahoo.com

********************
Perhatian :Untuk mendapatkan paparan yang baik, sila gunakan Mozilla Firefox sebagai browser.
 

Hak Cipta Terpelihara Dewan Perwakilan Mahasiswa Maahad Qiraat Al-Azhar As-Syarif of Shoubra / Julang Thaqafah Bakti Dicurah