Nov 4, 2010

Laksanakan Dakwah Dengan Hikmah - Presiden PMRAM

0 comments
KAHERAH 1 Nov - Presiden PMRAM Saudara Shahrizan bin Mohd Hazime menyatakan bahawa manhaj yang digunapakai oleh Universiti Al-Azhar merupakan manhaj yang berbentuk dakwah Islamiyah. 

Beliau menegaskan perkara tersebut ketika berucap dalam Majlis Hi-Tea bersama masyaikh Al-Azhar As-Syarif yang diadakan di dewan Sally Mall, Haiyu Thamin. Majlis tersebut diadakan bagi merai mahasiswa-mahasiswi Universiti Al-Azhar As-Syarif yang baru menamatkan pengajian pada tahun ini.

Katanya lagi, sesungguhnya dakwah islamiyah merupakan seruan yang bersifat kasih sayang, rahmat, lembut serta bersifat sederhana. Dakwah islam yang disampaikan pada masyarakat mestilah menggunakan uslub yang sesuai agar Islam dapat diamalkan di setiap peringkat.

Menurutnya, sesungguhnya Nabi Muhammad SAW diangkat menjadi rasul bukan sahaja sebagai rahmat bagi orang arab, orang timur ataupun orang muslimin. Bahkan kedatangan Islam melalui Rasulullah SAW adalah sebagai rahmat bagi sekalian alam.

"Kedatangan Islam adalah sebagai rahmat bagi seluruh alam. Hal ini kerana risalah dakwah yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW adalah risalah yang berbentuk 'alamiyah' (global)". Ujar beliau ketika berucap dalam Majlis Hi-Tea tersebut.

Justeru katanya, sebagai seorang yang bergelar graduan Universiti Al-Azhar, kita akan pulang ke tanah air Malaysia tercinta untuk menyampaikan ilmu yang dipelajari di Perlembahan Nil ini. Jadi sampaikanlah ilmu tersebut dengan penuh hikmah serta bersikap sederhana terhadap masyarakat umum.

Turut hadir sama dalam majlis tersebut ialah Sheikh Doktor Umar Abdullah Kamil, Sheikh Muhammad Ibrahim Abdul Ba'ith Al-Kattani, Sheikh Jamal Farouk Ad-Daqqaq Al-Hasani dan Sheikh Usamah As-Saiyid Al-Azhari.

Comments

0 comments to "Laksanakan Dakwah Dengan Hikmah - Presiden PMRAM"

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

MAKLUMAN

Blog rasmi Dewan Perwakilan Mahasiswa DPM [MAQAZ] Shoubra ini di bawah selenggaraan Unit Penerangan & Penerbitan (UPP). Ianya bertujuan untuk memudahkan pemberitahuan maklumat setiap aktiviti-aktiviti kepada ahli-ahli DPMMS. AJKT DPM [MAQAZ] Shoubra sangat berbesar hati dan mengalu-alukan sebarang teguran, cadangan dan kritikan yang membina dari sahabat-sahabat sekalian..Sila hantarkan cadangan anda ke e-mail @ YM rasmi DPM [MAQAZ] Shoubra : mymaqaz@yahoo.com

********************
Perhatian :Untuk mendapatkan paparan yang baik, sila gunakan Mozilla Firefox sebagai browser.
 

Hak Cipta Terpelihara Dewan Perwakilan Mahasiswa Maahad Qiraat Al-Azhar As-Syarif of Shoubra / Julang Thaqafah Bakti Dicurah