Nov 12, 2010

Q SIRI PERTAMA -TUNAIKAN HAK SYAHADAH, AMAL ISLAM DALAM SEGENAP KEHIDUPAN -

0 comments
KAHERAH, 10 November 2010 :Kolokium Ilmuan Q Siri Pertama telah berjaya diadakan di Dewan Ibnu Jazari DPM MAQAZ Shoubra. Kolokium Ilmuan bersiri ini diadakan khusus untuk mahasiswa baru bagi meningkatkan kefahaman terhadap Islam sebagai cara hidup.

Seramai 70 orang mahasiswa baru telah memenuhi Dewan Ibnu Jazari. Kertas kerja pertama bertajuk 'Tuntutan Konsep Syahadah' telah dibentangkan oleh Saudara Mohd Mukhri bin Ibrahim, AJK Jabatan Fasilitator PMRAM bermula jam 8.15 malam. Dalam pembentangan tersebut, Saudara Mohd Mukhri menjelaskan bahawa setiap umat Islam yang mengucap kalimah Syahadah mempunyai tuntutan yang perlu dilunaskan. Kalimah syahadah adalah kalimah yang sangat mahal kerana dengan kalimah tersebutlah menjadi kunic seseorang itu memasuki syurga. Selain itu, umat Islam mesti mengetahui tugasnya yang sebenar apabila bergelar seorang Muslim.

Saudara Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil, Ketua Jabatan Fasilitator PMRAM, telah memdiskuiskan kitab Apa Ertinya Saya Memeluk Agama Islam bahagian pertama. Antara isi penting dari kitab tersebut, menuntut setiap individu Musliam mengaplikasikan Islam dalam setiap sudut kehidupan samada Akidah, Ibadah, Akhlak dan lainnya.

Comments

0 comments to "Q SIRI PERTAMA -TUNAIKAN HAK SYAHADAH, AMAL ISLAM DALAM SEGENAP KEHIDUPAN -"

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

MAKLUMAN

Blog rasmi Dewan Perwakilan Mahasiswa DPM [MAQAZ] Shoubra ini di bawah selenggaraan Unit Penerangan & Penerbitan (UPP). Ianya bertujuan untuk memudahkan pemberitahuan maklumat setiap aktiviti-aktiviti kepada ahli-ahli DPMMS. AJKT DPM [MAQAZ] Shoubra sangat berbesar hati dan mengalu-alukan sebarang teguran, cadangan dan kritikan yang membina dari sahabat-sahabat sekalian..Sila hantarkan cadangan anda ke e-mail @ YM rasmi DPM [MAQAZ] Shoubra : mymaqaz@yahoo.com

********************
Perhatian :Untuk mendapatkan paparan yang baik, sila gunakan Mozilla Firefox sebagai browser.
 

Hak Cipta Terpelihara Dewan Perwakilan Mahasiswa Maahad Qiraat Al-Azhar As-Syarif of Shoubra / Julang Thaqafah Bakti Dicurah